Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.05.2010 14:57 - 24 -Maй Ден на славянската писменост и култура
Автор: metaloved Категория: Поезия   
Прочетен: 4173 Коментари: 8 Гласове:
7

Последна промяна: 24.05.2010 18:05


ВЕЛИКА ДАТА! "И НИЙ СМЕ ДАЛИ НЕЩО НА СВЕТА!"
"ВЪРВИ НАРОДЕ ВЪЗРОДЕНИ!"

image
http://vbox7.com/play:35a7e885


ВЪРВИ НАРОДЕ ВЪЗРОДЕНИ

Върви, народе възродени,
към светла бъднина върви
С книжовността, таз сила нова,
съдбините си поднови!
Върви към мощната просвета,
в световните борби върви,
От длъжност неизменно воден -
и Бог ще те благослови!

Напред! Науката е слънце,
което във душите грей!
Напред! Народността не пада
там, гдето знаньето живей!

Безвестен беше ти, безславен!
О, влез в историята веч,
едно със другите славяни
кръстосай дух със огнен меч!

Тъй солунските двама братя
насърчваха дедите ни...
О, минало незабравимо,
о, пресвещенни старини!

България остана вярна
на достославний тоз завет -
в тържествованье и в страданье
извърши подвизи безчет


СВЕТИ КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ
(1170 години от рождението му)

Името и делото на този велик български книжовник са преминали през вековете и са достигнали до нас със силата на неувяхващата и блестяща слава. Образът му е покрит със сиянието и ореола на светец. Този велик български архиепископ, книжовник, учител и ученик на братята св.св. Кирил и Методий се е утвърдил със своето дело, превърнало се в неизчерпаем извор на кристално чисти и висши добродетели, в неподправен и затрогващ патриотизъм. Със своята велика книжовна и духовна мощ Климент Охридски е бил и си остава действен народен будител
Според източници биографичните данни, особено след пристигането му в България, са твърде оскъдни. За него се съди по делата му, които остават вечно живи. Роден е около 840 г. в Югозападна България. По-късно сам се определя като българин.
През 862 г. Великоморавския княз Ростислав потърсил помощ от Византийската империя за отпор на немското духовенство, чиято дейност била съпроводена с активна немска колонизация, сериозно заплашваща независимостта на Великоморавия. Знае се, че Византииския император Михаил III натоварва братята Кирил и Методий да подпомогнат моравците в борбата им с латино-немското духовенство, като приспособят направените от тях преводи от гръцки (византийски) на старобългарски с оглед нуждите на славянското тамошно население. Заедно с тях за Великоморавия заминава и група техни ученци, между които са Климент и Наум. Според някои източници с тях вероятно са били Сава, Ангеларий и Константин. С това се слага началото на разпространението на славянската писменост, създадена от Кирил през 855 г. Кирил и Методий с учениците им били посрещнати с големи почести от княз Ростислав.. През периода 863-867г. учители и ученици въвеждат славянската писменост и богослужебен език във Великоморавия. Там те водят борба с езичници и римо католически духовници. Превеждат богослужебни книги на славянски език. Климент придружава своите учители и в Панония, Венеция и Рим. Тук през 868 година Климент и Наум са ръкоположени за свещенници. След смъртта на Кирил (869), Климент придружава Методий от Рим до Панония и Великоморавия. В периода 860-882г. Методий се отдава на много активна книжовна дейност в резиденцията си в град Велеград, столица на Великоморавия. Тук Климент, заедно с Горазд оказва дейна помощ на Методий. След смъртта на Методий (април 885) борбата за архиепископския престол на Великоморавия, на който Методий поставил Горaзд, се разгоряла със страшна сила. Климент и Горазд застанали начело на борбата против немското католическо духовенство в Панония и Великоморавия. През ноември 885 г. новоизбраният папа Стефан V забранява да се служи и да се проповядва на славянски език във Вликоморавия и Панония. През декември същата година е „Божия съд” над методиевите ученици. Следва разгром на славянската църква и писменост във Великоморавия и Панония. Методиевите ученици Климент, Горазд, Наум, Сава. и Ангеларий са били оковани във вериги, хвърлени в затвора и подложени на изтезания. По-младите са продадени като роби във Венеция. Горазд, според някои източници, вероятно е бил убит. След смъртта на Горазд, Климент се изявява като ръководна фигура сред учениците на Кирил и Методий. През зимата на 865-866г .Климент, Нум, Ангеларий и други ученици били изведени от Велеград, съблечени голи, заплашени с убийство и през април 886 прогонени от Великоморавия.
От Белград, с помощта на военния наместник на българския владетел, Климент заедно с Наум, Сава и Ангеларий се озовава в България. На 6 май 886 те пристигат в Плиска. Княз Борис ги посреща много радушно с почести.и им осигурява много добри условия за книжовна дейност. Климент бил изпратен в Югозападните земи на тогавашната българска държава за учител на славянското население в главния град на областта Кутмичевица -Девол. За 7 години в периода 886-893 г Климент обучава 3500 ученици, урежда училища, църкви и манастири, подготвя учители, духовници и книжовници. Установява се в Охрид. От тук произлиза името му Охридски
През 887-893г. Климент развива много активна културно-просветна дейност в Западна България. Тук създава прочутата Охридска школа, която излъчила голям брой книжовници. През 890 г. Климент създава кирилицата, която е много по-опростена от глаголицата. През 893 г. е провъзгласен за пръв архиепископ на български език в областите Драгувития - северно от Солун и Великия - в западните Родопи, поради което му била присвоена и титлата Велики. Наум е назначен на неговото място като помощник и учител в Кутмичевица. Започва замяната на глаголицата с кирилица. В 900 г. Климент изгражда манастира „Св. Пантелеимон” в Охрид . Според някои източници към манастира ”Св.Пантелеймон” в Охрид основава първата болница по българските земи. Този манастир бил построен от Климент (наред с други манастири и църкви), с щедрата покрепа и покровителство на княз Борис Той става център на неговата дейност и книжовна школа. В периода 900-910 г. Климент се отдава на сериозна и усилена книжовна деиност, Създава много оригинални произведения: похвални слова и поучения, химни и песнопения.
На 7 май 907 г в манастира ”Св. Пантелеймон” край Преслав умира княз Борис-Михаил – Покръстителят. .През 915 г вече много остарял и твърде изтощен от работа Климент моли цар Симеон (Велики) в Преслав да го освободи от службата му в епископията в която действувал, но царят не се съгласил с думите ”оттеглянето, мисля е позволено на недостойните, а ти си по- горе от всяко достойнство”. Климент склонил и се върнал на епископския си пост, но се разболял. Преди смъртта си разделил всичкото си имущество, подарено му от цар Симеон на две: едната част - на епископията, а другта - на манастира ”Св.Пантелеймон”. На 27 юли 916 г., епископ Климент Охридски умира в този манастир. Бил погребан в предната част на манастира.. Неговите мощи са били пазени тук до началото на ХV век. След това са били преместени в Охридската църква ”Св.Богородица Перивлепта”, която впоследствие била преименувана на ”Св. Климeнт”.
Свети Климент Охридски оставя за потомствата едно велико и безсмъртно дело
Според източници, неговото книжовно дело е изключително голямо по обем и по значение. Той е един от първите творци на славяно-българска литература. Превежда Цветния Триод. Изказват се предположения, че той е автор на около 75 поучителни и похвални слова и на 200 пространни жития на Кирил и Методий. (между които е известната ”Похвала за Кирил Философ”).. Той е един от инициаторите за създаването на кирилицата, като по-опростен вариянт на глаголицата. Някои съвремени учени даже смятат, че той е създал кирилицата. Съчиненията му получили голямо разпространение във всички славянски страни: Русия, Сърбия и Румъния. На Климент Охридски се приписват заслугите за създаването на Охридската школа, като средище за организирана просветна и книжожна дейност в Югозападните предели на средно вековната Българска държава с център Охридска област. Многоброините негови ученици от тази школа продължават делото на своя учител.. Организира богослужение на български език. Тои е първит български епископ.
Признателното потомство е нарекло на ненеговото име първото висше учебно заведение, открито у нас след Освобождението от османско владичество - Софийският университет. Името му носят и Университетското издателство в София, а доскоро и духовната академия, както много улици и др. книжожни институции в страната.

Забележка. Материалът е обработен и подготвени като са използувани различни литературни източнци. Тексът е публикуван от мен на книжен носител,

Подготил д-р Богомил Великв Колев



Тагове:   ден,   MA,


Гласувай:
7


Вълнообразно


1. yuliya2006 - ОТ НЕГО ЗАПОЧНА СЪБУЖДАНЕТО. . . . ...
23.05.2010 21:00
ОТ НЕГО ЗАПОЧНА СЪБУЖДАНЕТО....


Славянобългарска история




ЗА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД, ЦАРЕ И СВЕТИИ И ЗА ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ ДЕЯНИЯ И СЪБИТИЯ. СЪБРА И НАРЕДИ ПАИСИЙ ЙЕРОМОНАХ, КОЙТО ЖИВЕЕШЕ В СВЕТА ГОРА АТОНСКА И БЕШЕ ДОШЪЛ ТАМ ОТ САМОКОВСКАТА ЕПАРХИЯ В 1745 ГОДИНА. А СЪБРА ТАЗИ ИСТОРИЯ В 1762 ГОДИНА ЗА ПОЛЗА НА БЪЛГАРСКИЯ РОД.

ПРЕДИСЛОВИЕ КЪМ ОНИЯ, KОИТО ЖЕЛАЯТ ДА ПРОЧЕТАТ И ЧУЯТ НАПИСАНОТО В ТАЯ ИСТОРИЯ

Внимавайте вие, читатели и слушатели, роде български, които обичате и имате присърце своя род и своето българско отечество и желаете да разберете и знаете известното за своя български род и за ващите бащи, прадеди и царе, патриарси и светии как изпърво са живели и прекарвали. За вас е потребно и полезно да знаете известното за делата на вашите бащи, както знаят всички други племена и народи своя род и език, имат история и всеки грамотен от тях знае, разказва и се гордее със своя род и език.

Така и аз ви написах подред това, което е известно за вашия род и език. Четете и знайте, за да не бивате подигравани и укорявани от други племена и народи. Твърде много обикнах българския род и отечество и много труд употребих да събирам от различни книги и истории, докато събрах и обединих историята на българския род в тая книжчица за ваша полза и похвала. Написах я за вас, които обичате своя род и българското отечество и обичате да знете за своя род и език. Преписвайте тая историйца и платете,нека ви я препишат, които умеят да пишат, и пазете я да не изчезне!

Но някои не обичат да знаят за своя български род, а се обръщат към чужда култура и чужд език и не се грижат за своя български език, но се учат да четат и говорят по гръцки и се срамуват да се нарекат българи. О неразумни и юроде! Защо се срамуваш да се наречеш българин и не четеш, и не говориш на своя език? Или българите не са имали царство и държава? Толкова години са царували и са били славни и mрочути по цялата земя и много пъти са взимали данък от силни римляни и от мъдри гърци. И царе, и крале са им давали своите царски дъщери за съпруги, за да имат мир и любов с българските царе. От целия славянски род най-славни са били българите, първо те са се нарекли царе, първо те са имали патриарх, първо те са се кръстили, най-много земя те завладели. Така от целия славянски род били най-силни и най-почитани и първите славянски светци и просияли от българския род и език, както и за това подред написах в тая история. И за това бъларите имат свидетелство от много истории, защото всичко е истина за българите, както вече и споменах.

Но поради що ти, глупави човече, се срамуваш от своя род и се влачиш по чужд език? Но, рече, гърците са по-мъдри и по-културни, а българите са прости и глупави и нямат изтънчени думи. Затова, казва, по-добре да се присъединим към гърците. Но виж, неразумни, от гърците има много народи по-мъдри и по-славни. Оставя ли някой грък своя език и учение и род, както ти, безумни, оставяш и нямаш никакви придобивки от гръцката мъдрост и изтънченост? Ти, българино, не се мами, знай своя род и език и се учи на своя език! По-добра е българската простота и незлобливост. Простите българи в своя дом приемат и гощават всекиго и даряват милостина на ония, които просят от тях. А мъдрите и културни (гърци) никак не правят това, но и отнемат от простите и грабят несправедливо и повече грях, а не полза ще получат от своята мъдрост и култура. Или се срамуваш от своя род и език пред учените и търговците и славните на земята, защото българите са прости и няма от тях много търговци и грамотни, и вещи, и знаменити на земята в днешно време, но повечето от тях са прости орачи, копачи, овчари и прости занаятчии? Аз ще ти отговоря накратко за това. От Адама до Давида и праведния Йоаким, Йосиф годеник (на света Богородица), колкото праведни и свети пророци и патриарси имаше и се нарекоха велики на земята и пред бога, никой от тях не беше търговец или прехитър и горделив човек, както сегашните хитреци които ти имаш на почит и им се чудиш и се влачиш по техния език и обичай. Но всички тия праведни праотци са били земеделци и овчари и били богати с добитък и земни плодове, и били прости и незлобливи на земята. И самият Христос слезе и заживя в дома на простия и бедния Йосиф. Виж как бог обича повече простите и незлобливи орачи и овчари и най-първо тях е възлюбил и прославил на земята, а ти се срамуваш, защото българите са прости и неизкусни, и овчари, и орачи, оставяш своя род и език, хвалиш чуждия език и се влачиш по техния обичай.

Аз видях, че много българи постъпват така и отиват по чужди език и обичай, а своя хулят. Затова тук написах за ония отцеругатели, които не обичат своя род и език; а за вас, които обичате да знаете и слушате своя род и език, написах да знаете, че нашите български царе, партиарси и архиереи не са били без летописни книги и кондики. Толкова години са царували и господствували на земята и са имали царски истории и архиерейски кондики, знания за всичко и за много български светци, жития и служби. Но в онова време не е имало славянски печатници, а хората от небрежност не преписвали. На малко места се намирали такива книги. А когато турците заели българската земя ненадейно, те погазили и изгорили черквите, манастирите, царските и архиерейските дворци. В това време хората бягали от турския страх и ужас само да запазят своя живот и в това люто време загинали ония царски истории и кондики за българските патриарси и архиереи и на много светци житията и службите. И днес няма тия летописни книги, които са били пространно написани за нашия народ и за българските царе.

Аз прочетох много и премного книги и много време търсих прилежно, но никак не можах да намеря. В много ръкописи и печатни истории по малко, рядко и накратко се намира. Някой си Маврубир, латинец, превел от гръцки една кратка история за българските царе, но съвсем кратко - едва се намериха техните имена и кой след кого е царувал. Самият този Маврубир е написал: "Така казват гърците поради завистта и ненавистта, която имали към българите. Не са описали храбрите постъпки и славните дела на българския народ и царе, накратко и противното писали, както им било удобно, за да не се срамуват, че българите много пъти са ги побеждавали и са взимали от тях данък." От този Маврубир и от много други истории събрах за много време същественото, по-разпространих и съставих тази историйка. При все че се намира в много книги по малко и накратко писано за българите, но не може всеки човек да има тия книги, да ги чете и да ги помни, затова разсъдих и събрах всичко в едно





РУСКИ САЙТ
http://www.playcast.ru/view/1236167/20892896ae7e5ae2aa8beb67bfc79d3d7f36fba6pl
цитирай
2. metaloved - Поклон пред делата на светите братя и техните следовници
24.05.2010 09:12
Уважаема Джулия!
Благодаря за подходящия постинг - коментар! Точно това трябваше да се постави и ти го направи по безупречен, безапелационен и категоричен начин. Поздравления!
Пайсий дойде именно, след великите ни ханове и царе'; Кубрат, Испрерих, Борис, Симеон, и др., след гениалните ни просветители оставили незаличима следа не само в нашата, но и в световната история-Светите братя Кирил и Методий, техните ученици, между които особена почит заслужава Климент Охридски, на който през настоящата година се навършват 1170 годими от рождението му. Паисий дойде да постави основите на ВЕЛИКОТО БЪЛГАРСКО ВЪЗРАЖДАНЕ, да събди народа български и да го подтикне на борба за национално самоосъзнавамне и самоопределяне като народ и нация. И успя! Много са неговите последователи, които го чуха, разбраха и тръгнаха на високоблагорогна и свещена борба през 19- ти век, за да създадат от забравата, сред пепелищата третата българска държава, за да я има вече над 1300 години, за да пребъде във вековете!!

Дълбок поклон пред делата на светите братя Кирил и Методий, техните ученици, плеядата техни и на Пайсия следовници, на хилядите знайни и незнайни книжовници просветители, родолюбци и будители на нацията!

www.metaloved.blog.bg
цитирай
3. panazea - Честит празник!
24.05.2010 18:23
Чудесен постинг! Ще бъде включен!
Поздрав!
цитирай
4. divna8 - Честит празник и от мен, приятелю!!!
24.05.2010 19:30
Велики са Българските Букви и Слово...
Нека пребъдат в дните и носят Светлина и Мъдрост:):):)
цитирай
5. metaloved - Много сте мила! Трогнат съм от Ва...
24.05.2010 20:04
Много сте мила! Трогнат съм от Вашето внимание, посещение на моя бло-постинг и поздравление, свързано с най-светлия празник за народа български! По този повод Ви поздравявам с едно приятно изпълнение на великолепния румънски изпълнител на окарин Георге Замфир;

http://www.youtube.com/watch?v=lPfAdGOM7As&NR=1

с поздрав, уважение и най-добри пожелания;

www.metaloved.blog.bg
цитирай
6. анонимен - search engine seo backlinks services
28.10.2011 22:23
good day metaloved.blog.bg admin discovered your site via yahoo but it was hard to find and I see you could have more visitors because there are not so many comments yet. I have discovered website which offer to dramtically increase traffic to your blog http://xrumerservice.org they claim they managed to get close to 1000 visitors/day using their services you could also get lot more targeted traffic from search engines as you have now. I used their services and got significantly more visitors to my website. Hope this helps :) They offer higher search engine ranking seo process <a href=http://xrumerservice.org>backlink service</a> anchor text backlinks Take care. John
цитирай
7. анонимен - Get massive web traffic and backlinks with best xrumer service
30.01.2012 10:12
Get up to 100000 forum backlinks with our backlinks service & massive targeted traffic Get large web traffic using amazing backlink service today. We are able post your custom post up to 100’000 forums worldwide, get insane amount of backlinks and incredible targeted online web traffic in very short time. Most affordable and most powerful service for web traffic and backlinks in the world!!!! Your post will be published up to 100000 forums worldwide your website or blog will get instant traffic and massive increase in seo rankings just after few days or weeks so your site will get targeted long term traffic from search engines. Order now: <a href=http://xrumerservice.org>backlink service</a>
цитирай
8. анонимен - Get up to 100000 forum backlinks with our xrumer blast & massive traffic
18.02.2012 08:51
Best backlinks and website traffic service - we publish your custom post up to 100'000 forums worldwide price starting only from $29 Get incredible online web traffic using best backlink blast today. We are able post your marketing message up to 100’000 forums around the web, get thousands of backlinks and amazing targeted web traffic in shortest time. Most affordable and most powerful service for web traffic and backlinks in the world!!!! Your post will be published up to 100000 forums worldwide your website or blog will get instant traffic and massive increase in seo rankings just after few days or weeks so your site will get targeted long term traffic from search engines. Order now: <a href=http://xrumerservice.org>backlinks</a>
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: metaloved
Категория: Поезия
Прочетен: 128880
Постинги: 27
Коментари: 65
Гласове: 120
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930